ZELENÉ POTRAVINY A FUNKČNÍ DISPEPTICKÝ SYNDROM (FDS)

 

Funkční dyspeptický syndrom (FDS) je pestrá skupina nejrůznějších příznaků vycházejících z oblasti trávicího traktu. FDS trápí velmi početnou skupinu obyvatelstva především ve vyspělých zemích. Statistiky  uvádí postižení až 20% populace. V ČR to jsou více jak 2 miliony lidí.

Příčin, které se spolupodílí na vzniku FDS, je mnoho. Určitě jednou z nejdůležitějších je trvalý stres, dále uspěchaný styl života, nepravidelné stravování a k tomu ještě často nesprávné složení stravy, přemíra perlivých nápojů a v poslední době i nadužívání léků.

Všechny tyto vlivy vedou především k trvalému překyselování v oblasti trávicího traktu a následně pak k projevům FDS. Všichni tyto nepříjemné pocity známe z vlastní zkušenosti. Patří sem pálení žáhy, pocity plnosti, nadýmání a také projevy zácpy a průjmu. A to jsou dva příznaky, které se často objevují jak v dotazech na internetu, tak i v diskuzích na přednáškách.

Důležité je připomenout, že pokud trpíte těmito příznaky, pak u FDS klinická vyšetření neprokáží žádné významné změny a poruchy v oblasti trávicího traktu.

Vyměšování patří k základním činnostem všech organismů. Bylo, je a bude vždy důležitým faktorem, který v těch nejbizardnějších případech může i zásadně ovlivnit chod dějin. A pokud to zrovna nejsou dějiny světové, tak jsou to jistě dějiny naše osobní.

Vyměšováním se organismus zbavuje nežádoucích balastů, toxických látek přijatých společně s  nápoji a stravou a také nestravitelných zbytků potravy.

Problém chronické zácpy nebo chronického průjmu, či přítomnosti krve a hlenu ve stolici, je vždy závažným příznakem a osobním problémem a patří do rukou odborného lékaře – internisty-gastroenterologa, ale často i infektologa anebo neurologa. Vyvolávacích příčin totiž je opravdu mnoho.

Naštěstí FDS je tou příčinou nejčastější a také nejsnáze řešitelnou. A jako vždy, když jde o zdraví, je nutný komplexní přístup nejen z hlediska lékaře, léčby, ale i z hlediska takzvaných režimových opatření. Sem patří především změna stravovacích návyků, snaha o odstranění příčin stresu a vůbec celková změna v myšlení a v přístupu k životu a k řešení problémů u každého z nás.

A jak mohou pomoci zelené potraviny a proč to někdy, i přes dobré zkušenosti z okolí, nefunguje právě u mne?

Zelené potraviny mají k řešení všech našich zdravotních obtíží vždy komplexní přístup. Nejdůležitější vlastností je jejich lehce zásadité pH (7,5), obsah vlákniny a podpora obnovy normální střevní mikroflóry u řasy Chlorelly, výrazné antioxidační působení, stimulace nervově svalových plotének v hladké svalovině střevní stěny a vysoký obsah enzymů u Mladého ječmene.

Od řasy se očekává uvolnění usazenin a balastů ze sliznice tlustého střeva (vláknina), pomoc při hojení zánětů střevní sliznice v místech původních nánosů (pH a stimulace imunitního systému), podpora obnovy normální střevní mikroflóry (CGF) a následná mechanická stimulace přirozené střevní peristaltiky (vláknina).

Ječmen působí obdobně na hojení zánětů v místech odhalené střevní sliznice (pH a stimulace imunitního systému), na uvolnění usazenin (zvýšenou střevní peristaltikou), upravuje procesy trávení (vysoký obsah enzymů) a také následně podporuje přirozenou střevní peristaltiku (stimulace nervově svalových plexů hladké svaloviny střevní stěny).

Pokud řasu začínáme užívat pozvolna, aby si trávicí trakt zvykl na účinky její vlákniny, dostatečně ji zapíjíme, pak se u většiny uživatelů nesetkáváme s vážnějšími problémy spojenými s jejím užíváním.

Občas se ale zdá, že řasa má jakoby po slibném počátečním působení proti zácpě, opačné účinky. Jak si to vysvětlit?

Uvedu několik možností, proč se to občas stává.

Tou nejčastější a již dříve zmiňovanou příčinou je nedostatečný pitný režim. A to jak celkový, tak i při zapíjení samotné řasy. Je třeba zohlednit skutečnost, že se v případě tablet řasy jedná o sušinu, která na své rozpuštění potřebuje dostatek tekutiny. Pokud tedy máme celkově špatný pitný režim, tak i přes dostatečné zapíjení tablet řasy, dojde k rychlému vstřebání tekutiny do celkově dehydratovaného organismu a na rozpouštění tablet Chlorelly jí pak už zbývá málo.

Pokud řasu zapíjíme nedostatečným množstvím vody, pak je výsledný stav pochopitelně ještě horší. Podle osmotického spádu si rozpouštěné tablety začnou stahovat tekutinu z okolí a „zácpa“ je na světě.

Dalším důvodem bývá skutečnost, že po uvolnění a odstranění většiny usazenin (a tak to bývá často po prvních týdnech užívání řasy), jsou střeva téměř vyprázdněná a řasa už nemá co z nich odstraňovat. Přirozeně se tím snižuje objem i pravidelnost stolice a fenomén opětovného zhoršení zácpy je opět tady.

Jinou variantou je možnost ucpání střev odcházejícími balasty. K jejich uvolňování  dochází postupně od vzestupného tračníku přes tračník příčný a posléze sestupný a občas se stane, že uvolnění příliš velkého množství balastů z oblasti vzestupného tračníku má problémy s průchodem zejména v oblastech fyziologických ohbí tlustého střeva. Ohbí jsou dvě – jaterní v místě, kde vzestupný tračník přechází v příčný a slezinné, zde příčný tračník přechází v sestupný. Navíc v místech mohutnějších, kruhově střevní sliznici obkružujících, nánosů je i velmi zpomalena nebo dokonce utlumena peristaltika, tedy přirozený pohyb střevní stěny. A pokud do těchto míst přijde velké množství uvolněných hmot z předchozího úseku tlustého střeva, mohou se zde takzvaně zarazit a způsobit zácpu. I proto je důležité nechtít provést očistnou kůru razantně a příliš rychle. (Další komplikací tohoto postupu může být i náhlé uvolnění velkého množství jedovatých látek z usazenin, což někdy vyvolává svědivé kožní reakce, protože je organismus nestačí plynule vylučovat ledvinami a trávicím traktem a pomáhá si kůží.)

Zajímavou příčinou bývá skutečnost, že na počátku užívání řasy ji náš organismus neumí většinou ani řádně zužitkovat, protože je sám zprvu překvapen, že se jedná o veskrze zdravou živinu. To se také rychle projeví na nazelenalém zabarvení stolice prakticky ihned po zahájení užívání Chlorelly. Po několika týdnech pravidelného užívání stejného počtu tablet se však najednou naše tělo řasu naučí téměř beze zbytku využívat a nazelenalé zabarvení stolice se začne vytrácet. Tím však i účinek řasy proti zácpě, protože jí je v tu chvíli v organismu málo a je třeba zvýšit dávkování, aby se stolice opět začala řasou zabarvovat. Je tedy nutné, aby organismus měl řasy lehký nadbytek a něco jí zbývalo na ovlivnění střevní peristaltiky. A toto množství je přísně individuální, protože někomu dávka například 3x6 tablet může plně postačovat a pro někoho to může být dávka velmi nízká.

Obecně platí, že dostačující dávka pro každého z nás je taková, která trvale způsobuje nazelenalé zabarvení stolice.

Častou chybou při užívání řasy vedoucí k zácpě je její nepravidelné dávkování. Podávání tablet řasy nejméně 3x denně není rozmarem člověka, který Vám řasu doporučil nebo rozmarem mým. Je to nutnost vyplývající z přirozených vlastností Chlorelly a i z biorytmů našeho těla. To nepotřebuje jednorázové vysoké denní dávky řasy, ale především její plynulý přísun. Vícečetným denním užíváním je dlouhodobě zabezpečena účinná hladina Chlorelly v organismu a naopak se tím předchází již zmiňovaným komplikacím vyplývajícím z příliš razantního a zbytečně vysokého dávkování. A předcházím se tím i zácpě.

Při užívání ječmene nejsou problémy s „následnou“ zácpou tak časté, ale většina příčin zhoršení stavu se shoduje s příčinami uvedenými při užívání řasy.

Určitě nesmíme také zapomínat na dostatečný aktivní pohyb, který je nedílnou součástí režimových opatření zlepšujících zácpu.

Pozor i na nadměrný přívod hořčíku do organismu, který střevní peristaltiku utlumuje.

A pochopitelně je třeba uvážit a často si i přiznat, kolik nápojů a potravin podporujících zácpu pravidelně konzumujeme (černý čaj, banány, borůvky, čokoláda, maso, zejména hovězí, uzeniny a jiné potraviny s vysokým obsahem soli, vejce, alkohol – zejména destiláty, které organismus významně dehydratují).

Mnohdy je příčinou úporné zácpy i užívání některých léků (diuretika) a jejich nevhodné kombinace.    

S průjmy, způsobenými užíváním zelených potravin, se setkávám jen zcela výjimečně. Většinou v těchto případech stačí jen lehce snížit dávkování zelených potravin a stav se rychle upraví.

Na závěr tohoto sice ožehavého, přesto častého, tématu připomínám, že se mohou ojediněle vyskytnout i případy, kde reakce na užívání zelených potravin může být paradoxní a pak je takto disponovaní lidé nemohou vůbec nebo dlouhodobě užívat. Stávají se pak výjimkami, které potvrzují pravidlo.

Úporná zácpa (pochopitelně i průjem či časté střídání zácpy a průjmu) by měla být vždy komplexně lékařsky vyšetřena. V poslední době se často, zejména u žen, setkávám s diagnózou megacolon. Megacolon je extrémně rozšířené tlusté střevo. Takto rozšířené tlusté střevo je prakticky neschopno posunovat svůj obsah. Tvoří se zátky, které zácpu ještě více prohlubují. Stagnací obsahu se střevo ještě více rozšiřuje a přirozený posun stolice dále znemožňuje.

V těchto případech nepomohou většinou ani léky urychlující střevní peristaltiku (laxativa) a jsou nutné šetrné klystýry nebo pravidelné absolvování hydrokolon-terapie.

Nicméně z dříve uvedeného textu vyplývá, že zelené potraviny mohou pomoci a pomáhají v mnoha případech  zácpy a tím nás ušetří návštěvy již tak velmi přetíženého současného zdravotnického systému a i některých dost nepříjemných vyšetření.